Те се потят обилно и им става много горещо

Ето къде стоят двамата кандидати за големи партии.

От Салма Абделнур Гилман, 18 август 2020 г.

Може ли да спестите пари от лекарствата си с рецепта?

Тествайте знанията си за начините за спестяване на лекарства с рецепта и вижте дали извличате максимума от тях. Колкото повече знаете, толкова повече можете да спестите. . .

От Debra Fulghum Bruce, PhDA 8 април 2019 г. “

Дехидратацията може да повлияе на много части на тялото ви. Адам Голт/

До 60 процента от човешкото тяло за възрастни се състои от вода-вода, която сме склонни да приемаме за даденост, докато не загубим достатъчно от нея, за да изпитаме симптоми на дехидратация, като екстремна жажда, замаяност, летаргия, главоболие и мускулни крампи . Ако сте прекалявали в горещ ден, вероятно имате представа какво е усещането. (1,2)

И все пак дехидратацията е просто състояние, при което тялото ви е загубило повече течности и електролити (като натрий, калий и хлорид), отколкото е приело, което може да наруши способността му да регулира температурата и да функционира нормално. Можете да загубите течност чрез изпотяване, повръщане, диария, прекомерно уриниране и треска. (2)

Честите причини за дехидратация включват пренапрежение, прегряване, болести и хронични здравословни състояния, като неконтролиран диабет. Пиенето на твърде много алкохол и приемането на определени лекарства също може да предизвика загуба на течности. (2,3)

В повечето случаи ранните признаци на дехидратация са достатъчни, за да ви принудят да коригирате ситуацията сами. „Хората започват да се чувстват уморени, получават главоболие, забавят се, откриват, че се потят обилно. Това е тялото им, което им казва: „Хей, забавете и пийте малко вода“, казва д -р Алп Аркун, шеф на службата за спешна медицина в медицинските центрове Kaiser Permanente Fontana и Ontario във Фонтана, Калифорния. Обикновено ще пиете вода или спортна напитка или може би ще ядете хидратираща храна, за да попълните електролитите си и проблемът е решен!

Но понякога ситуацията може да прогресира отвъд лека дехидратация до състояние, което е по-вредно за вашето здраве и в редки случаи може да бъде животозастрашаващо. Децата са изложени на по -висок риск от умерена или тежка дехидратация, защото изпитват диария, повръщане и висока температура по -често от възрастните, а най -малките не могат да ви кажат дали са жадни. По -възрастните хора също са изложени на по -висок риск, тъй като чувството за жажда намалява с възрастта и е по -вероятно да имат хронични заболявания или лекарства, които изчерпват течността. (4)

Краткосрочните и дългосрочните рискове за здравето са свързани с умерени до тежки случаи на дехидратация.

Най -новите в диетата и храненето

Истината за хидратацията: 5 мита и 5 факта

Интелигентно здраве: Опитах HidrateSpark Steel да увелича приема на вода – и това работи

13 гениални хака, които могат да ви помогнат да пиете повече вода

Защо дехидратацията все още е риск през зимата

Може ли умерената до тежка дехидратация да изложи вашето здраве на риск?

Можете да загубите 3 до 4 процента от обема на течността си, без наистина да забележите много по пътя на симптомите, казва д -р Аркун. След това навлизате в това, което медицинските специалисти смятат за трите етапа на дехидратация, последният от които може да бъде животозастрашаващ. (5)

Лек (5-6 процента от загубената телесна течност)

Симптомите стават забележими на този етап, казва Аркун. Започвате да се уморявате, виете се в свят и изпитвате главоболие. Може би имате сухота в устата. Рехидратирането с обикновена вода или спортна напитка обикновено е подходящо средство.

Умерено (7-10 процента)

На този етап може също да почувствате ниско кръвно налягане и пулс по-бърз от нормалния. Изпускането на урина може да бъде силно намалено и имате суха кожа, която се разпръсква, когато я прищипете, вместо да извиете назад. Важно е незабавно да се рехидратирате с течност, която допълва електролитите, като например спортни напитки, или вода, ако това е единственото налично. (5)

Тежка (над 10 процента)

Тежката дехидратация може да бъде животозастрашаваща, казва Аркун. Могат да възникнат припадък и припадъци, последните поради аномалии на електролитите. Ако попадате в тази категория, незабавно потърсете лекарска помощ. Здравен специалист може да Ви даде интравенозна хидратация с вода и натриев хлорид. Ако загубата на обем течности достигне диапазона от 15 до 25 процента, дехидратацията може да бъде животозастрашаваща, добавя той.

Защо диабетът ви кара да уринирате толкова много?

Честото уриниране е само един от проблемите с пикочния мехур, свързан с диабета. Разберете защо се появява този симптом и какво да направите, ако го развиете.

Чл

Може ли дехидратацията да доведе до прегряване?

Сред най -често срещаните рискове за здравето, свързани с дехидратацията, е топлинното заболяване (топлината е вашата основна температура, а не топлината навън). Често върви ръка за ръка с дехидратация, особено при горещо време. Това е така, защото загубата на обем течност може да повлияе на способността на тялото ви да се поддържа хладно; и от своя страна повишаването на телесната температура може да доведе до по -голяма загуба на течности. (6)

„Основният механизъм на тялото ни за охлаждане е изпотяването и изпарението. Това изпаряване ви помага да се охладите на ниво кожа “, казва д -р Санджи Гупта, председател на спешната медицина в болницата Southside в Бей Шор, Ню Йорк. При дехидратация всъщност можете да останете без течност, за да произвеждате пот. – Значи сте загубили този механизъм, за да се охладите. “

Кевин Купе, доктор по медицина, ортопедичен хирург от Мемориалния институт по спортна медицина Херман Айрънман и UT лекари в Уудлендс keto diet цени, Тексас, е виждал множество спортисти – студенти, професионалисти, воини през уикенда – страдат от топлинни заболявания поради пренапрежение, особено при топло време. Той посочва, че влажното време също може да играе роля в нарушаването на охлаждащия механизъм на тялото.

Д -р Coupe описва трите етапа, които медицинските специалисти обикновено използват за класифициране на топлинни заболявания: (6,7)

Повече за откриване и лечение на топлинен удар

3 мита за топлинен удар, развенчани

Научете повече

Топлинни крампи

Това е най -често срещаният етап, казва Купе. „Това е мястото, където пациентите, които са спортисти, са прегряли. Те се потят обилно и им става много горещо. Те започват да усещат спазми и обикновено мускулите са свързани с дейността, в която участват. Например, при бегачите това са мускулите в прасците им. ”Други общи зони за топлинни спазми включват ръцете и краката. Спирането на физическата активност, пиенето на течности и лекото разтягане на сгънатите мускули обикновено се справят с топлинните спазми. (6)

Топлинно изтощение

„До [този момент] човекът ще започне да получава повече системни симптоми“, казва Купе. „Те ще се объркат и светят, понякога ще имат гадене. Те все още се потят обилно, но кожата им е някак хладна. ”Ако проблемът не бъде решен, той може бързо да ескалира. „Кожата ви става много гореща суха и зачервена. Тялото ви не може да се охлади. Можете да изпаднете в безсъзнание, да имате припадъци и действително повръщане. ”

Допълнителните признаци на топлинно изтощение включват прекомерна жажда, слабост и главоболие. На този етап основната ви телесна температура може да се повиши до 104 градуса F. Засегнатото лице трябва да бъде преместено на хладно място, раздухано със студен въздух или да му се нанесе лед върху кожата, за да се понижи температурата му. Ако са в съзнание, дайте им течности и ги потърсете медицинска помощ възможно най -скоро. (6)

Топлинен удар

„Тогава преминавате в критично болен етап“, обяснява Купе. „С топлинен удар основната ви телесна температура може да се повиши до 105 градуса F и всъщност започвате да увреждате клетките, сърдечния мускул, мозъка и белите дробове. Вътрешните ви органи започват да се увреждат. ”Човек на този етап може да изпадне в кома. Обаждане до 911 е за всеки, който страда от топлинен удар. Докато чакате пристигането на спешните служби, потопете човек с топлинен удар в ледена баня или нанесете ледени пакети върху ръцете, шията и слабините. Не забравяйте да свалите дрехите му.

Топлинният удар може да бъде фатален. Но, казва Купе, „доста рядко пациентите стигат толкова далеч. ”(6)

Избори на редактора за дехидратация

Може ли хроничната дехидратация да доведе до диабет тип 2?

Защо е важно хората с IBD да останат хидратирани

6 необичайни признака на дехидратация, за които трябва да знаете

Как диарията може да причини дехидратация

Как в противен случай дехидратацията може да повлияе на вашето здраве?

Мускулни спазми и гърчове

Както бе споменато, сериозна загуба на обем течност може да създаде електролитен дисбаланс, който води до мускулни спазми и гърчове. Това е така, защото електролити като натрий и калий помагат за пренасянето на електрически сигнали между вашите клетки. Неволните мускулни контракции и загуба на съзнание могат да възникнат, когато тези сигнали се нарушат.

„Най -лошото, което може да се случи, разбира се, е спазъм на сърдечния мускул. Ако това се случи, това може да ви вкара в аритмия и да ви убие “, казва Аркун, подчертавайки, че това е рядкост и е причинено от най -крайните случаи на дехидратация. Пациентите на този етап се лекуват с интравенозни течности и други медицински интервенции, насочени към стабилизиране на състоянието им. (4)

Хиповолемичен шок

Тежката дехидратация може да намали обема на кръвта до точката, в която кръвното Ви налягане е твърде ниско и не получавате достатъчно кислород. Загубата на повече от една пета от обема на кръвта в тялото ви може да доведе до тази животозастрашаваща форма на шок. Лечението включва незабавна медицинска помощ и кръв, дадена интравенозно. Течности не трябва да се дават през устата на някой в ​​това състояние. (4,8)

Ниският обем на течността може да доведе до този вид ниско кръвно налягане, което рязко и значително спада, когато пациентът се изправи. Може да се почувствате замаяни, замаяни или замаяни, когато това се случи. Седенето или лежането могат да изчистят тези симптоми. Лекарството е да се попълни с течност. (9)

Увреждане на мускулите

Ако дехидратацията води до топлинно изтощение, резултатът може да бъде краткотрайно увреждане на мускулите, казва Купе. (Спомняте ли си тези мускулни крампи?) Симптомите ще включват мускулна болка за няколко дни, докато тялото се възстанови.

Камъни в бъбреците

Повтарящите се пристъпи на дехидратация могат да доведат до камъни в бъбреците. Това е така, защото минералите и солите, които образуват камъните, се съдържат в урината ви и когато течността в урината ви намалее, камъните са по -склонни да се развият. Ако урината ви често е тъмна, това е знак, че обемът на течността е твърде нисък. Избягването на дехидратация може да намали вероятността от образуване на камъни в бъбреците. (10)

Повече за бъбречните камъни

Защо камъните в бъбреците причиняват толкова много болка (и кога изчезва)

Научете повече

Запек

Дехидратацията може да доведе до твърди, сухи изпражнения, които се движат твърде бавно през стомашно -чревния тракт. Добавете повече течности и фибри към диетата си, за да ускорите нещата. (11)

Ако вие и вашият лекар установите, че ви е трудно да останете хидратирани, Gupta има този прост съвет: „Ако водата е трудна за сваляне и не ви е вкусна, пийте каквото е вкусно – забранете нещо с кофеин или алкохол, който може да увеличи уринирането. Ако Gatorade има добър вкус, пийте това. Ако лимонадата е вкусна, пийте я. Не се притеснявайте за това, стига да има достатъчно прием на течности. ”

Разбира се, консултирайте се със собствения си лекар, ако имате състояние, което може да ограничи способността ви да приемате напитки, съдържащи захар, например диабет. По-високата от нормалната кръвна захар всъщност може да увеличи дехидратацията ви. (12)

Най -популярни в диетата и храненето

10 -те най -добри и най -лоши масла за вашето здраве

5 причини да ядете овесени ядки всеки ден

7 най -здравословни превръзки за салата за отслабване

10 храни, съдържащи желязо, за борба с анемията и ниска енергия

Абонирайте се за нашия бюлетин за диета и хранене!

Редакционни източници и проверка на фактите

Chumlea WC, Guo SS, Zeller CM, et al. Данни за общата телесна вода за бели възрастни на възраст от 18 до 64 години: надлъжно проучване на Фелс. Международна бъбречна. Юли 1999 г. Дехидратация. MedlinePlus. 13 ноември 2018 г. Алкохол и кофеин. Национален съвместен център за здраве на околната среда. Октомври 2010 г. Дехидратация. Клиника Майо. Дехидратация. Енциклопедия на Гейл за здравето на децата: детството през юношеството. Енциклопедия. com. 2006. Топлинни наранявания и топлинно изтощение. OrthoInfo. Юни 2016 г. Свързани с топлината болести (топлинни крампи, топлинно изтощение, топлинен удар). Медицина на Джон Хопкинс. Хиповолемичен шок. MedlinePlus. 13 ноември 2018 г. Ортостатична хипотония. Клиника Кливланд. 23 ноември 2016 г. Какво причинява камъни в бъбреците? Фондация „Урологични грижи“. Запек. Медицина на Джон Хопкинс. Симптоми на диабет: Когато симптомите на диабет притесняват. Клиника Майо. 21 април 2016 г. Покажи по -малко

Най -новото в дехидратацията

Истината за хидратацията: 5 мита и 5 факта

Разберете колко вода наистина трябва да пиете всеки ден, дали можете да предозирате H2O и др.

От Лесли Бари, 2 април 2021 г.

Интелигентно здраве: Опитах HidrateSpark Steel да увелича приема на вода – и това работи

От Лия Грот, 12 март 2021 г.

13 гениални хака, които могат да ви помогнат да пиете повече вода

Няма извинение да не постигнете целта си за вода, когато разполагате с тези полезни приложения и устройства.

От Джесика Мигала, 22 декември 2020 г.

Защо дехидратацията все още е риск през зимата

Изненадващи фактори могат да увеличат риска от дехидратация през зимата. Ето как да се уверите, че получавате достатъчно H2O, когато е студено.

От Джесика Мигала 18 декември 2020 г.

8 често срещани лекарства, които могат да причинят дехидратация

Лекарствата за състояния, включително рак, високо кръвно налягане и диабет тип 2, могат да причинят воден дисбаланс. Ако приемате някое от тези лекарства, това е. . .

От Джесика Мигала, 13 ноември 2020 г.

6 необичайни признака на дехидратация, за които трябва да знаете

Дишането, кожата и телесната ви температура може да ви казват, че имате малко вода.

От Нанси Джордж, 5 октомври 2020 г.

7 Ползи за здравето на водата, подкрепени от научни изследвания

Шумът около водата е оправдан. Ето няколко начина, по които прави тялото полезно.

От Джесика Мигала, 25 август 2020 г.

6 интелигентни съвета за поддържане на хидратация през целия ден

Шансовете са, че не пиете достатъчно вода. Използвайте тези стратегии, за да увеличите хидратацията си и да поддържате здравето си.

От Джесика Мигала 3 юни 2020 г.

7 съвета как да направите хранителните си навици по -устойчиви

При изграждането на по -здравословна чиния, която се фокусира по -малко върху червеното месо и повече върху растенията, можете да помогнете за намаляване на въглеродния си отпечатък.

От Хилари Махт, 30 април 2021 г.

Диетата HMR: Прегледи на плана за управление на теглото, разходи, храни и др

От Джесика Мигала, 20 април 2021 г. “

Умора, главоболие и световъртеж са възможни симптоми на дехидратация. Ева Пчела/

Водата е необходима за оцеляването на човека и въпреки това е лесно за всеки да изостане с достатъчно пиене. Можем да бъдем изчерпани от телесните течности чрез предизвикателна тренировка; горещо време; треска, повръщане и диария от заболяване; и прекомерно уриниране поради хронично заболяване, прием на лекарства или прекалено много алкохол.

Резултатът е дехидратация: състоянието на загуба на повече течности и електролити, отколкото приемате, докато не ви остане достатъчно, за да може тялото ви да функционира нормално. (1) Познаването на признаците и симптомите може да ви помогне да избегнете да бъдете сред приблизително половин милион души, които всяка година са хоспитализирани в САЩ за дехидратация. (2)

Какви са ранните предупредителни признаци на дехидратация?

Alp Arkun, MD, началник на служба за спешна медицина в медицинските центрове Kaiser Permanente Fontana и Ontario в Южна Калифорния, редовно вижда хора, които са загубили достатъчно количество течност, за да заслужат посещение в спешното отделение.

Share in
Tagged in